bus6

De tarieven per 1-1-2019
In het onderstaande vindt u de belangrijkste gegevens over de tarieven van het reizen met de buurtbus. Uitgebreidere informatie is te vinden op de website van Hermes: www.hermes.nl of de website van Bravo: www.bravo.info.

Voor het kiezen welke OV-chipkaart en welke kortingsproducten voor de bus in Brabant het beste bij u passen, kunt u terecht op de site www.ovchipwijzer.nl. De OV-chipwijzer geeft u een persoonlijk advies op maat.

LET OP: bij de aanschaf van een vervoersbewijs in de bus kan alleen maar met de pin-pas worden betaald!

De beste manier om uw buurtbusreis te betalen is het gebruik maken van de OV-chipkaart.
Er zijn twee typen kaarten: de persoonlijke en de anonieme OV-chipkaart.

De persoonlijke kaart heeft het grote voordeel dat alle kortingen waarop u persoonlijk recht heeft (bijv. leeftijdskorting), automatisch door de chip-automaat worden verrekend. Bij betaling met een anonieme kaart wordt altijd het 'bruto' tarief verrekend, en kunnen geen kortingen toegepast worden.


Om met de OV-chipkaart in de bus te kunnen betalen, moet er minimaal € 5,- op de kaart staan, anders kan de ritprijs niet verrekend worden. Daarom is het handig om de kaart automatisch te laten opladen.

Bij 'automatisch opladen' geeft men eenmalig opdracht aan de chipkaart-organisatie om via een automatische afschrijving van de eigen bankrekening ervoor te zorgen dat steeds voldoende saldo op de kaart staat.


Het reistarief is als volgt:
* bij het instappen het basistarief: € 0,96;
* tijdens de rit het km-tarief: 16,7 cent/km.

Als betaald wordt met een persoonlijke OV-chipkaart worden bovendien de van toepassing zijnde kortingen verrekend, zoals bijvoorbeeld voor personen vanaf 65 jaar.


Voor bepaalde groepen reizigers is het voordelig om de persoonlijke kaart te laden met kortings-producten: voor een bepaald bedrag per maand of per jaar koopt men dan de mogelijkheid om met (extra) korting te reizen.

Bij dalurenkorting kan men vanaf 9 uur 's ochtends reizen met een korting van 40%. Dit kost dan € 12,74 per jaar. Heeft men bovendien recht op een andere korting, dan worden beide kortingen automatisch door de chip-automaat gecombineerd.
Voor bepaalde doelgroepen kunnen er nog speciale tarieven of abonnementen zijn; kijk voor uitgebreidere informatie op de bovengenoemde sites.


Daluren

Een andere interessante mogelijkheid is de zgn. Dalurendagkaart; deze kost € 6,63.

Met dit kaartje kan de reiziger in heel Brabant in de daluren (dat is op werkdagen na 9.00 uur) de gehele dag reizen op de bussen van Hermes en Arriva. Maar er zijn meer interessante mogelijkheden met dit kaartje. Zie voor een volledig overzicht de geheel bovenaan genoemde website van Hermes.

Enkele reis

Wie niet beschikt over een OV-chipkaart, kan in de buurtbus bij de chauffeur een ritkaartje kopen; dit kost € 4,24.

Het ritkaartje is geldig voor één enkele reis op het bustraject, en heeft geen overstaprecht.


Kinderen

Vanaf 11 december 2016 reizen kinderen gratis bij Hermes. Per betalende volwassene, die reist met de OV-chipkaart, of met een Dalurendagkaart (deze laatste na 9.00 uur), mogen er 2 kinderen van 4 t/m 11 jaar gratis mee.

Kinderen jonger dan 4 jaar reizen altijd gratis mee met een betalende volwassene.