bus4


Anekdotes
Deze rubriek is bestemd voor het plaatsen van korte anekdotes of wetenswaardigheden betreffende onze buurtbus. De stukjes staan in chronologische volgorde: het meest recente bovenaan, het oudste onderaan.


Onze service gaat ver ......., december 2019
Vorige week had ik een grappige ervaring met een passagier.
Ik naderde een bushalte en zag de passagier staan wachten, een jonge man, duidelijk slecht ter been, want steunend op twee krukken. Ik opende beide deuren zodat hij gerieflijk kon instappen. Binnengekomen hield hij de twee krukken provisorisch met één hand vast, haalde met de andere hand z'n OV-chipkaart tevoorschijn, hield hem voor de chipkaartlezer ('piep'), borg hem op en begaf zich, nu weer op beide krukken, naar een zitplaats.
Bij de bestemmingshalte aangekomen kwam hij steunend op z'n krukken naar voren, en had de OV-chipkaart alvast tussen z'n lippen geklemd. Net voordat hij z'n chipkaart-ritueel weer wilde uitvoeren, vroeg ik aan hem: 'Zal ik u helpen, meneer?'. Hij begreep de wenk en boog zijn hoofd naar mij toe, zodat ik de kaart uit z'n mond kon nemen. Ik hield hem voor de chipkaartlezer ('piep-piep') en stak de kaart daarna omhoog. Zonder een woord te zeggen hapte hij hem uit m'n hand, knikte dankbaar met z'n hoofd en verliet de bus met een brede lach op z'n gezicht. RS.

Chauffeurservaring, januari 2019
Afgelopen donderdag reed ik om 8 uur vanaf Heeze station weg met een bijna volle bus. Na Providentia bleef een jonge man, ik schat begin 20, in de bus achter. Verbaasd vroeg ik hem naar zijn bestemming. Toen hij zei 'Weert" zei ik hem natuurlijk dat hij dan beter de trein had kunnen nemen. Hij vertelde mij, schrik niet, dat hij bezig was met al het openbare vervoer in Nederland te reizen! Hij werkt zeer systematisch, namelijk per concessie. Deze dag was zijn laatste busrit van de concessie Hermes Zuid-oost Brabant. Vanaf Weert terug met de trein naar Eindhoven en dan met de bus naar Nuenen. Dan zat Hermes er op. Zo heeft hij inmiddels de bussen in Groningen, Friesland, Drenthe, Noord-Holland, Zeeland en nu dus Brabant afgewerkt, evenals de trams van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag! Hij schatte dat hij inmiddels een kleine 2000 openbaar vervoer ritten had gemaakt. En vanaf vrijdag, gisteren dus, begon hij met Limburg. Om mijn bus te halen was hij om 05.30 uur vertrokken uit Deventer, zijn woonplaats. In Weert hebben wij samen koffie gedronken en hebben wij afscheid genomen. En ik dacht bij mezelf: ach, je kunt maar een hobby hebben! JTW.

Op 13 augustus 2015 werd onderstaande oproep in de NRC Next geplaatst: